Saschiz - finding the way back to the roots

august 2020 - iulie 2021


Proiecte trecute

Acest proiect se desfăşoară în perioada august 2020 - iulie 2021, fiind creat şi implementat de către o echipă de cinci tineri din Saschiz. Principalul obiectiv al proiectului este readucerea în prim plan a unei părți importante din istoria locală prin reamintirea vechilor denumiri săsești ale străzilor acestui sat. Demersul implică crearea și amplasarea de plăcuțe din lemn, cu denumirile vechi săsești, pe minimum 25 de străzi ale localității și promovarea legendelor acestora prin diferitele tururi de vizitare pe care cei cinci tineri din echipă le vor organiza pentru localnici și turiști, în viitor.

"Am dori să menţionăm că prin acest proiect nu se încearcă redactarea unui tratat de istorie, ci o captură a ceea ce s-a mai păstrat şi ceea ce putem încă păstra pentru cei care vor urma. Noi stăm Pe Deal, alţii în Loagoass (Laigas), unii în Mielnum, buricul târgului e în Piaţa (Der Meurt), am săpat mult în Moga (Meuga), ş.a.m.d., denumiri pe care le avem de generaţii şi care sperăm să rămână aşa şi pentru viitor pentru a trasmite cultura locală." - Anca Dalmasso, îndrumător al echipei de tineri.

Prin această iniţiativă se doreşte scoaterea la lumină a moştenirii culturale pe care o poartă numele străzilor, respectiv denumirile originale săsești ale acestora. Reamintirea trecutului este o componentă esențială în păstrarea identității locului, transmiterea acesteia generaţiilor care vor urma şi promovarea culturii locale pentru a aduce un plus dezvoltării turistice din zonă. Inaugurarea obiectivului principal, respectiv parcurgerea primului tur cu ghidajul plăcuţelor stradale va avea loc pe 8 mai 2021. "Proiectul Saschiz - finding the way back to the roots" a fost aprobat şi finanţat prin Corpul European de Solidaritate, program al Comisiei Europene.

Poveştile locurilor

Click aici pentru a descarca harta