Back to the roots - Breitlas / Brigola

06.05.2021
Cultural

Brotjloa (săsește) - Breitlai (germană) – Brigloa (fonetic, în română), in traducere, "strada argiloasă” sau strada lutului = pământ galben, propice pentru olărit. Nu întâmplător, Saschizul este renumit pentru dezvoltarea acestui meșteșug.

În zona Brigloa se află și Kiënengsbiërch (săsește) - Königsberg (germ.) – Dealul Regelui (română) sau ,,cimitirul sașilor” cum este reperat de localnici, diametral opus față de dealul pe care s-a construit cetatea de refugiu. Legenda spune că un rege, într-unul din drumurile sale prin acest ținut, a avut o întâlnire cu comunitatea săsească pe acel deal. Nu știm despre ce rege e vorba, dar presupunem că ar putea fi unul dintre monarhii care stăpâneau Transilvania înainte de unirea cu România (foclorul românilor saschizeni păstrează amintirea vizitei regelui Ferdinand, dar asta…pe altă stradă,în altă poveste 😊)
Legat de ,,Dealul Regelui” din Monografia comunei Saschiz afăm că terasarea cimitirului evanghelic se datorează medicului Michael Rether (1890- 1945) ,,un model de îngrijire a bolnavilor din Saschiz şi din comunităţile învecinate, implicat de asemenea în medicina profilactică”, dar și că sașii aveau reguli stricte la înmormântări: ,,după intrarea în cimitirul din Dealul regelui /Konigsberg, cel care vorbea primea amendă. (...) După îngropare, la coborârea din cimitir, toată vecinătatea primea o pâine şi-o veadră de vin.” Și in ziua de azi, puținii sași care au mai rămas în Saschiz organizează în fiecare primăvară câte o acțiune de curățenie în cimitir.
Brigloa este strada paralela cu Laigas şi cu DN13-E60, situată în partea de Est a localității. Ca să ajungi în Brigloa din centru, urci drumul îngust de piatră care trece pe lângă școală și se intersectează apoi cu drumul agricol asfaltat, un fel de centură a Saschizului, de aproximativ 9 km. Urmând acest drum pe jos, cu bicicleta sau cu mașina, poţi ajunge la ,,Fața Soarelui” - punct de belvedere al Saschizului, de unde, când e senin, se văd Munții Făgăraș. Drumul face joncțiunea cu șoseaua europeană, la ieşirea din Saschiz înspre Brasov.
Tot din Brigloa se poate ajunge ușor și repede ,,în Brazi”, locul traditional de organizare a serbărilor câmpenești de către sași, teren de sport apoi o bună bucată de vreme şi loc de camping vara pe durata organizarii concursului de biciclete TBT Race.
Această iniţiativă face parte din proiectul de solidaritate “Saschiz - finding the way back to the roots” creat de o echipă de tineri saschizeni care îşi propune să păstreze moştenirea culturală şi să aducă un plus dezvoltării turistice locale. Acest proiect este înfiinţat prin programul Corpul European de Solidaritate al Comisiei Europene.