Back to the roots - Fäschergoass / Feșălgos

06.05.2021
Cultural

Vă invităm alături de noi într-o călătorie imaginară în trecut, pe vremea când apărea strada despre care se spune că ar fi primul loc unde s-au așezat întemeietorii localității Saschiz, şi anume Fäschergoass(în săsește), Fischer Strasse (în germană) sau Feșălgos cum pronunță românii. Aici au fost construite primele case din Saschiz. Denumirea s-ar traduce mot-à-mot ca ,,Strada Peștilor” datorită localizării tipice săseşti, în linie, de-a lungul unui curs de apă (în cazul nostru, pârâul Valea Scroafei sau Valea Zavei conform pr. Johannes Halmen), această structură a satelor de secol al XIII-lea adusă de coloniștii germani păstrându-se până în zilele noastre în zona satelor săsești din Transilvania. De asemenea, documente istorice atestă existența în jurul anului 1400 a unei mori amplasate pe malul pârâului care trecea prin mijlocul satului.

Din monografia localității aflăm că două incendii mari au devastat așezarea în sec. al XVIII-lea – cel din 1714 a cuprins mai ales Marktplatz (zona centrală), iar incendiul din 1791 a afectat 7 străzi, care au fost în mare parte carbonizate. Informaţia că Fäschergoass/Feșelgos a scăpat fără a fi afectată de incendii este confirmată prin datarea „1702” găsită pe grinda principală a casei de la nr.176, cea mai veche dintre casele inventariate în localitate.

Fäschergoass/Feșălgos este strada ,,apropiată de pești și de apă” , care coboară în centrul satului ,,dinspre români, până la pod”. Sau în sens opus: dacă te afli, de exemplu, în fața bisericii fortificate și vrei să ajungi la cetate pe jos, pe scurtatură, o iei prin Feșălgos – treci podul, iar după aproximativ 25 metri faci dreapta pe primul drum de piatră.

Scoaterea la lumină a moştenirii culturale pe care o poartă numele străzilor din comună (respectiv denumirile lor săseşti) este o iniţiativă care face parte din proiectul de solidaritate "Saschiz - finding the way back to the roots", creat de o echipa de tineri saschizeni care îşi propune să aducă un plus dezvoltării turistice locale. Acest proiect este finanţat prin programul Corpul European de Solidaritate al Comisiei Europene.

Click here to see our photos on Facebook Album Other Photos