Saschiz: ieri, azi, şi mâine - studiu în comunitate

03.05.2021
Știri

În perioada ianuarie - februarie 2021 am desfăşurat un studiu în rândul saschizenilor pentru a afla opiniile şi nevoile prezente în comunitate. Astfel, am adunat informaţii despre subiectele şi activităţile pe care localnicii le consideră importante, cu scopul dezvoltării în viitor a unor programe relevante pentru copii, tinerii şi adulţii din Saschiz. Acest studiu a fost creat din iniţiativa lui Lukáš Michálek, voluntarul nostru din Cehia, parte a echipei proiectului SOLID - Solidari pentru Saschiz.

Rezultatele studiului arată faptul că educaţia copiilor şi a tinerilor, în special educaţia civică este considerată o prioritate, împreună cu dezvoltarea activităţilor ce ţin de domeniul cultural şi protejarea naturii. Întrebaţi cum văd Saschizul în viitor, respondenţii menţionează nevoia dezvoltării turismului cu luare de seamă pentru păstrarea autenticităţii locurilor, menţinerea tradiţiilor şi dorinţa de a oferi posibilitatea tinerilor să rămână în Saschiz.

Proactivitate, implicare şi responsabilitate sunt cuvintele cheie care reies din răspunsurile oferite întrebării "Ce pot oamenii să facă în viaţa lor de zi cu zi pentru a îmbunătăţi ceva în Saschiz ?". Când vine vorba de evenimente considerate benefice, comunitatea sugerează organizarea Zilelor Satului, seri de ţesături, şezători, proiecţii de film, baluri, plantări de pomi, dar şi activităţi în satele Cloaşterf şi Mihai Viteazu.

Ideea cea mai votată de proiect de solidaritate organizat de către voluntari a fost aceea care include activităţi tip afterschool pentru copii, ajutor pentru vârstnici, ecologizări şi activităţi de promovare a voluntariatului în cadrul comunităţii. A doua cea mai votată opţiune a fost ideea unui proiect care ar include activităţi care să contribuie la incluziunea vârstinicilor şi prin care să se facă schimb de cunoştinţe între generaţii.

Vrem să le mulţumim pe această cale tuturor respondenţilor pentru că ne-au oferit o imagine mai amplă asupra nevoilor locuitorilor comunei Saschiz. Vom ţine cont de toate sugestiile primite şi le vom include în proiectele noastre viitoare pe care le vom realiza cu ajutorul voluntarilor Corpului European de Solidaritate, şi nu în ultimul rând cu susţinerea şi participarea comunităţii.