Sărbătoarea Zacuştii

27.08.2021
Toate Evenimentele

Sărbătoarea Zacuştii este un eveniment gastronomic dedicat tuturor celor care iubesc zacusca, familiilor și prietenilor acestora. Prin Sărbătoarea Zacuştii ne propunem încurajarea unui stil de viaţă echilibrat şi sănătos, a sentimentului de apartenență, socializarea, promovarea satului Cloaşterf și a valorilor comunității, oferind acesteia un mod minunat de petrecere a timpului liber, într-o manieră plina de bucurie alături de familie și prieteni. Ne dorim să transformăm acest eveniment aflat la prima ediţie într-o tradiţie anuală a organizatorilor şi a satului Cloaşterf în jurul căreia să consolidăm comunitatea locală. Sărbătoarea Zacuştii este un eveniment gastronomic dedicat tuturor celor care iubesc zacusca, familiilor și prietenilor acestora. Prin Sărbătoarea Zacuştii ne propunem încurajarea unui stil de viaţă echilibrat şi sănătos, a sentimentului de apartenență, socializarea, promovarea satului Cloaşterf și a valorilor comunității, oferind acesteia un mod minunat de petrecere a timpului liber, într-o manieră plina de bucurie alături de familie și prieteni. Ne dorim să transformăm acest eveniment aflat la prima ediţie într-o tradiţie anuală a organizatorilor şi a satului Cloaşterf în jurul căreia să consolidăm comunitatea locală.

𝐔𝐧𝐝𝐞?
La Camping Zori în satul Cloaşterf (sediul Centrului de Voluntariat Saschiz)
𝐂𝐚̂𝐧𝐝?
În data de 4 Septembrie 2021 începând cu ora 9:00 AM
𝐃𝐞 𝐜𝐞?
Pentru că vrem să gătim împreună și să ne pregătim borcanele pentru iarna într-un cadru relaxant, cu bucurie și distracție în aer liber.

𝐂𝐮𝐦 𝐬𝐞 𝐯𝐚 𝐝𝐞𝐬𝐟𝐚̆𝐬̧𝐮𝐫𝐚 𝐞𝐯𝐞𝐧𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐮𝐥 ?
Acest eveniment este organizat atât pentru comunitate cât şi pentru vizitatorii interesaţi de cultura locală. Pregătirea zacuştii se va face de către un număr de 5 echipe înscrise prin formular online în cadrul atelierului de zacuscă, după cum este descris mai jos. Vizitatorii sunt invitaţi să descopere secretele procesului de pregătire a zacuştii, să petreacă timp de calitate în aer liber prin socializare, degustare de zacuscă și încântare cu programul artistic. Pentru copii, voluntarii Centrului de Voluntariat Saschiz vor oferi pe timpul zilei un program de distracție și educație non-formală în curtea bisericii fortificate de peste drum.

𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥:
𝟗:𝟎𝟎 Deschiderea oficială cu invitații speciali și ambasadoarea evenimentului Marta Pozsonyi de la Centrul Gastronomic Turda - Slow Food Turda
𝟗:𝟑𝟎 – 𝟏𝟔:𝟎𝟎 Atelierul de zacuscă în curtea campingului
𝟗:𝟑𝟎 – 𝟏𝟔:𝟎𝟎 Activități distractive pentru copii în curtea bisericii fortificate
𝟏𝟒:𝟎𝟎 Masa de prânz oferita de Asociaţia Vecinătatea Femeilor din Saschiz tuturor participanților echipelor
𝟏𝟔:𝟎𝟎 Degustare de zacuscă pentru vizitatori, spectacol de muzica live și dans popular cu Toni Neamțu, Ansamblul Folcloric "Românaşul" și Corul parohiei ortodoxe Saschiz

𝐂𝐮𝐦 𝐩𝐨𝐭 𝐬𝐚̆ 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐢𝐜𝐢𝐩 𝐥𝐚 𝐚𝐭𝐞𝐥𝐢𝐞𝐫𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐳𝐚𝐜𝐮𝐬𝐜𝐚̆ ?
Prin înscrierea prin formularul online (din link-ul de mai jos) se vor forma 5 echipe fiecare având maxim 5 membri, persoane adulte, din aceeași familie sau același grup de prieteni care își vor pregăti zacusca și vor pleca acasă la finalul zilei cu minim 10/ maxim 20 de borcane de 200g per echipă în funcție de dorințele fiecăruia. Echipele vor fi sprijinite și ghidate de către doamnele din Vecinătatea Femeilor din Saschiz. Vom avea 3 opţiuni de reţete: cu vinete, cu fasole sau cu ciuperci. ​Masa de lucru, ceaunul (de 20L sau 50L), borcanele și toate instrumentele necesare vor fi pregătite de noi pentru fiecare echipă în parte. Vom mai avea o echipă bonus, a organizatorilor și partenerilor acestui eveniment.

Înscrierile celor 5 echipe se pot face online prin formularul de mai jos 𝐩𝐚̂𝐧𝐚̆ 𝐦𝐢𝐞𝐫𝐜𝐮𝐫𝐢, 𝟏 𝐬𝐞𝐩𝐭𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞.

Acest eveniment este organizat de Centrul de Voluntariat Saschiz şi Camping Zori în parteneriat cu Asociația Vecinătatea Femeilor din Saschiz și Asociația AUM, susţinut de Colinele Transilvaniei și co-finanțat prin programul Corpul European de Solidaritate.

Va așteptam cu mult drag!!!

Pentru înscriere vă rugăm accesaţi link-ul formularului online aflat pe pagina evenimentului pe Facebook:

https://www.facebook.com/events/722146279188510